29 Ocak 2009 Perşembe

Bulgurun faydaları.

Çoğunlukla pilav tercihimizi pirinçten yana kullanırız ama daha çok bulgur yemek için pilavlarda bulguru tercih etmek, dolma yaprken içine biraz bulgur karıştırmak, bulgur çorbası içerek yada buna benzer tatlıya kadar varan örneklerde bulgur tüketmeliyiz. En basiti çiğköfte tüketmekde olabilir:) Peki neden bulgur bizim için çok önemli işte bazı sebepleri;
  • Posa, lif açısından zengindir.
  • Karbonhidrat değeri daha düşüktür.
  • Protein değeri yüksektir.
  • İçindeki kalsiyum, protein, potasyum ve fosfor miktarı pirinçten daha yüksektir.
  • Son derece doğaldır, sadece su ve buğdaydan oluşur.
  • Mineral bakımından çok zengindir.
  • İçerdiği B1 vitaminleri sindirim sistemine büyük yardımcıdır.
  • Glisemik endeksi düşüktür, bu yüzden uzun süre tok tutar.
  • Kana yavaş karışır bu yüzden her türlü diyette kullanılabilir.
  • Hamilelikte, bebeğin gelişmesi için çok önemli olan folik asit alımı için birebirdir.
  • Kabızlığı önler.
  • Katkı maddesi içermez, tahıllar grubunun natürel bir üyesidir.
  • Sinir bozuklarını önlemede yardımcıdır, zihne enerji verir.
  • Kanseri önlemede yardımcıdır.
Yeşil çay gibi kanseri önlemede ünlenmiş bazı gıdalar gibi bulgur hakkında ne yazık ki toplumumuzda çok tüketilmesine karşı yeterli bilgi ve değer verilmez. Genelde bir küçümseyici bir bakışta hakimdir. Halbuki hamilelikte ana karnındaki çocuğun gelişiminde çok büyük etkisi ile, tok tutma ve kana yavaş karışma özelliği ile diyetlerde ve içerdiği enerji ile çok değerli bir besin maddesidir. Ama genelde hiçbir diyet listesinde adını fazla görmeyiz, hatta tam tersine mideyi şişirip kilo yaptığı bile düşünülür. Ama kesinlikle bunun tam tersidir. Sağlığımız için bulguru daha fazla tüketmek, hem ekonomik olarak hemde bulgura hakettiği değeri vermek için kesinlikle tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok: