17 Ocak 2009 Cumartesi

Kahverengi şeker, yemekleriniz için ideal.

Kahverengi şeker genelde zencecilli börek, kıymalı yemekler, bezelye yemeği, pudingler ve meyveli pastalar için tercih edilmelidir. Meyveli pastalara,pudinglere ve bisküvi çeşitlerine muhteşem bir şeker pekmezi lezzeti verir. Ayrıca acı soslara, barbekü soslarına ve sıcak tahıl yemeklerine çıtır bir karamel tadı verir. Brownie hazırlarken, kahveli ve çikolatalı keklerde, tatlı ve ekşi soslarda, şekerlemelerde ve pancake şuruplarında kullanabilirsiniz. Kahveye, çaya veya expressoya karıştırılırsa çok güzel bir aroma tadı verir. Kahverengi şeker beyaz şeker bir nevi vekilidr, en büyük farklarından birisi ise yemeklere verdiği extra tadlardır.
KAHVERENGİ ŞEKER TÜRLERİ:
1.Açık Kahverengi Şeker:
Kek imalatı için idealdir. Aslen Caster şekerine dayanır, güzel bir kırıntılı yapısı vardır. İçindeki nemlilik sayesinde kurabiye gibi ürünlere bir extra, doğal bir yumuşaklık kazandırır. Zerre yapısı dolasıyla şuruplarda, karamelin içinde, şekerlemelerde ve soslarda çabucak eriyip gider.Tatlı ve pasta türlerinde çok güzel renk verir. Özellikle zencefilli bisküvilerde muhteşem bir altın rengini tutturmak için birebirdir.
2. Koyu Kahverengi Şeker:
Sağladığı keskin olmayan şeker pekmezi aroması ile pastalara, kurabiyelere koyu sarı, altın rengi verir ve nem katar. Bu tip kahverengi şeker türü dengeli bir tatlılık katar. Bonbon tipi şekerlemelerde değişik bir aroma ve renk verir. Ayrıca turşu yapımında kullanılması tavsiye edilir.
3.Demerara şekeri:
Üste şeker koyulacağı zamanlar, cheesecake tabanında, kazandibi yapımında veya keklerin üstüne şeker koyulacağı zamanlar kullanabilirsiniz. İri taneli bu kahverengi şeker türü ufalanarakta çıtır çıtır bir tat bırakır ve geleneksel kıvamında bir lezzet verir. Ayrıca değişik bir aroma ve renk de yapılan ürün üstünde mükemmel şekilde etki eder.
4. Organik Demerara şekeri:
Toprağın bütünleşmesinden neredeyse kendi kendine oluşan bu kaba kristal şeklinde taneleri olan kahverengi şeker türünde açıkca şeker pekmezi tadı hissedilir. Genelde kek vepasta türleri için yüzeysel süslemelerde kullanılır.

Kahverengi Şeker iki türlü elde edilir;
Birincisi şeker pancarını işlerken belirli işlemlere tabi tutularak elde edilir. Diğer yol ise beyaz şeker halindeyken işleme tabi tutulur.
Besin olarak beyaz şekerde yüzde 99.9 oranında sükroz vardır, bu kahverengi şekerde ise yüzde 97 sükroz , yüzde 2 su ve yüzde 1 de işlem sırasında katılan diğer maddeler vardır. Unutmayın ki Birleşmiş Milletler sağlık birimine göre şekerle kazanılan enerjinin, günlük enerji ihtiyacınızın yüzde 10 unu geçmemesi lazım. Tabi sigarayıda bırakın diyolar ama kimse bırakmıyor:) Sonuç olarak kahverengi şeker de beyaz şekerde rafine ürünlerdir, onun için arada birde şeker ihtiyacınızı meyvelerden veya doğal herhangi başka ürünlerden de karşılayarak dengeli tutmalısınız.

Hiç yorum yok: