4 Ocak 2009 Pazar

OKEY,OKAY,OK acaba anlamı nerden geliyor?

Çok daha önceden bir hintli tren istasyonu görevlisinin vagonları kontrol ettikden sonra, kontrol edilen vagona tebeşirle "all controlled" yazmasının yerine kısaca kendi okuyuşu olan "oll kontrolled" yerine o.k. yazmasından türediğini zannettiğim artık nerdeyse Türkçeye bile işlemiş olan okay kelimesini biraz araştırınca nerdeyse Einstein'ın izafiyet teorileri kadar kendi çapında bi çok teorisi olduğunu anladım.Bana ilginç geldi işte o teoriler;
CHOCTAW TEORİSİ:
Bu teoriye göre American Choctaw kızılderililerinin kullandığı "ise de,olmakla beraber" anlamına gelen "okeh" kelimesinden gelmiştir.Bi rapora göre Andrew Jackson 1815 deki New Orleans' daki savaşta bu kelimeyi çok sevmiş ve kullanmaya başlamıştır.
WOLOF TEORİSİ:
Bu teoriye göre Senegal ve Gambia da konuşulan Wolof dilinde evet anlamına gelen "okeh" kelimesinden köle ticareti nedeniyle zamanında Amerikan kültürüne geçen kelimelerden birisidir.
DİĞER DİL TEORİLERİ:
Bu teoriye göre ise Amerikada bazı izole edilmiş yerlerde konuşulan çeşitli dillerden rastlantı sonucu oluşmuştur ;Liberya dilindeki "oke" yada Burmese dilindeki "hoakeh" kelimeleri gibi.
KIZILDERİLİ ŞEF TEORİSİ:
Keokuk adındaki bir kızılderili şefinin lakabı olan "Old Keokuk" tan gelmektedir.
ORL KORRECT TEORİSİ:
Boston daki gazatelerde çıkan "all correct" ibaresinin okunuşuyla ortaya çıkan kısaltma yani "o.k.".
16.YÜZYIL TEORİLERİ:
Bu teoriye göre 1593 ve 1596 da yayımlanan bazı kitaplar "O.K." kısaltmasına rastlanmıştır ama genelde isim olarak kullanıldığı zannedilmektedir.
OLD KİNDERHOOK TEORİSİ:
Martin van Buren 1840 daki Demokrat başkan adaylığı sırasında Kinderhook da doğmasından dolayı kendisine Old Kinderhook takma adı takılmıştır.Demokratlar bu takma adı kullanarak 24 Mart 1840 da New York da açtıkları klübe OK adını vermişlerdir ve bu seçim propogandası sırasında OK olarak anılmıştır.
FRANSIZ TEORİSİ:
Bağımsızlık savaşı sırasında Amerikaya gelen Fransız denizcilerin kızlara randevu verirken söyledikleri "aux quais" sözünden geldiği söylenir.
FİNLANDİYA TEORİSİ:
Finlilerin tamam anlamına gelen "oikea" kelimesinden geldiği söylenmektedir.
ANGLO-SAKSON TEORİSİ:
Bu teoriye göre yüzyıllar önce Norveç ve Danimarkalı denizcilerin kullandığı bir Anglo-Sakson kelimesi olan "hogfor" yani deniz için hazırız anlamına gelen kelimeden geldiği söylenmektedir.Zira kısaca HG olarak yazılan bu kelime "hag-gay" şeklinde telaffuz edilmektedir ve bu zamanla okay olarak değişmiştir.Rivayete göre tabi:)
EDEBİYAT TEORİSİ:
Bu teoriye göre ise bir İngiliz yazar olan Laurence Sterne ,1768 de yayınlanan kitabı A Sentimental Journey de bir Fransız formu olan "O qu-oui" yi kullanınca bu "oh-key" olarak telaffuz edilmiş ve kullanılmıştır.
ÖĞRETMEN TEORİSİ:
1935 de bazı öğretmenlerin yazılı sınavları kontrol ederken kullandıkları Latince "Omnis Korrecta" yı kısaca OK olarak yazmalarından oluşmuştur.
GEMİ USTALARI TEORİSİ:
Bazı gemi ustalarının ,gemi yapımı sırasında kullandıkları "outer keel No:1" yani "OK Number 1" dan geldiği de düşünülmektedir.
İSKOÇ TEORİSİ:
İskoçalrın kullandığı genelde bir şaşkınlık belirtisi anlamınada gelen "och-aye" OK olarak kalmıştır.
ESKİ İNGİLİZ TEORİSİ:
İngilizlerin hasat zamanı kullandıkları hoacky veya horkey kelimelerinden türemiştir.
PRUSYA TEORİSİ:
The Times ' da yazdığına göre Prusyalı bir general olan Schliessen,Bağımsızlık Savaşı sırasında Amerikan kolonileriyle savaşırken verilen "Oberst Kommandant" başlığından geldiği tartışılmıştır. Bunlara ilaveten Sivil Savaş sırasında Savaş Departmanının aldığı krakerlerin markası "Omins-Kendall" olduğundan ve çok kaliteli olmasında ötürü "all right ve ok" eşanlamlı olarak kullanılmıştır.Birde Amerikan askerlerinin savaşta ölen askerleri yazmak için kullandığı "killed" ın kısaltması olan "k" harfinin birgün 0 ölü olması nedeniyle 0 la birleşmesiyle oluşan OK olarak kaldığıda söyleniyor.Son olarak da Yunancadaki "ola kala" yani herşey tamam anlamına gelen sözcüktende gelmiş olabileceği de tahmin ediliyor...

Hiç yorum yok: